Використання діелектричних показників для визначення життєвого стану дерев в’яза шорсткого - Krynytskyy, H.; Skolskyi, I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Встановлено, що важливими критеріями відбору здорових, не уражених голландською хворобою (Graphium ulmi Schwarz) особин в’яза, поряд з морфологічними ознаками, є діелектричні показники – імпеданс і поляризаційна ємність. Між категоріями життєвого стану дерев в’яза та діелектричними показниками виявлено тісний кореляційний зв’язок (r2=0,88-0,98). Із погіршенням життєвого стану дерев в’яза величина поляризаційної ємності знижується, а величина імпедансу зростає. Загалом потрібний комплексний підхід до визначення життєвого стану дерев в’яза, який грунтується на використанні як морфологічних, так і діелектричних показників.