До питання збільшення довговічності деяких видів кущових рослин - Fuchylo, Y.; Vasylenko, I.; Filippova, L.; Sbytna, M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Наведено результати багаторічних досліджень проблеми підвищення віку, лісівничих і декоративних якостей восьми видів кущів: спіреї середньої (Spiraea media Schmidt), с. Вангутта (S. vanhouttei (Brio) Zab.), с. верболистої (S. salicifolia L.), жимолості звичайної (Lonicera xуlosteum L.), ж. татарської (L. tatarica L.), бирючини звичайної (Ligustrum vulgare L.), свидини кров’яної (Cornus sanguinea L.) та с. білої (C. alba L.) у зелених насадженнях міста Біла Церква та у лісових культурах Томилівського лісництва ДП «Білоцерківське лісове господарство». Періодично проводили обрізування їх надземної частини. Встановлено, що обрізування крон з періодичністю 15-17 років сприяє збільшенню довговічності кущів досліджуваних видів на 33-35 років і більше. За відсутності таких заходів повне відмирання кущів відбувається у віці 19-20 років. Періодичне обрізування сприяє також підвищенню лісівничих та декоративних властивостей кущів.