Оцінювання сучасного стану дендропарків Українського Полісся місцевого значення - Alekseychenko, N.; Podolhova, M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Наведено результати ретроспективного аналізу дендропарків місцевого значення («Гладковицький», «Еліта», «Пілява», «Юннатський»), які розташовані на території Українського Полісся. Проаналізовано зміни їх таксономічного складу насаджень в історичному аспекті та виявлено тенденцію до їхнього зменшення під впливом комплексної дії абіотичних і біотичних факторів. Здійснено комплексне оцінювання сучасного стану дендропарків. Виявлено, що найбільшу дендрологічну цінність має дендропарк «Юннатський», у якому зростає 150 видів і культиварів деревних рослин; дендропарки «Еліта», «Пілява» та «Гладковицький» хоча і мають меншу цінність, однак в них зростають вікові насадження, інтродуковані та раритетні види. Запропоновано напрями раціонального використання дослідних дендропарків: науково-дослідний, навчальний та рекреаційний.