Концептуальні рамки оцінювання добробуту та якості життя громад у контексті сталого розвитку гірських лісових територій - Soloviy, I.; Melnykovych, M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Проаналізовано сутність понять «якість життя» та «добробут» з погляду підходу еколого-економічної теорії. Особливу увагу звернено на значення лісових екосистем для забезпечення добробуту лісозалежних громад гірських територій. На основі аналізу наукових публікацій та власних досліджень виявлено тісний взаємозв’язок між рівнем добробуту громад та потоком послуг лісових екосистем. Досліджено підходи для оцінювання якості життя та добробуту громад, що використовують міжнародні організації, а також уряди різних країн на місцевому, регіональному та державному рівнях. До актуальних проблем лісового господарства віднесено відсутність процедур оцінювання і механізму плати за послуги екосистем, що надаються лісами, та механізму врахування цих послуг під час планування і виконання лісогосподарських заходів. Доведено, що добробут лісозалежних громад є важливим чинником, що може впливати на сталий розвиток лісового сектору, тому актуальним завданням є розроблення індикаторів добробуту та якості життя громад.