Особливості лісової типології в країнах Альпійсько-Карпатського макрорегіону - Tretyak, P.; СhernevyyYu. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
У загальноєвропейському масштабі тип лісу розуміють як категорію, визначену за складом деревної рослинності та умовами місця росту. Основою лісотипологічної класифікації лісової рослинності у гірських країнах Європейського Союзу є природничо-лісова регіоналізація та рангування типів лісу за висотними ступенями рослинності у горах. Подальша диференціація лісового континууму пов’язується з особливостями геологічного підґрунтя, рівнями родючості ґрунтів, ступенями зволоженості та діапазонами її мінливості. Кожен тип лісу у межах конкретного регіону позначається формулою, що містить послідовний ряд абревіатур наведених категорій, який завершується шифром клімаксового лісового рослинного угруповання. Досягнення лісівничих шкіл сусідніх гірських країн у побудові схем системно-структурної диференціації лісового покриву та класифікацій типів лісу можуть слугувати прототипами, за якими варто було б здійснити комплексне удосконалення лісової типології Українських Карпат.