Внесок лісового господарства у добробут гірських лісозалежних громад Українських Карпат - Melnykovych, M.; Soloviy, I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2014)
У статті проаналізовано компоненти добробуту гірських лісозалежних громад в Українських Карпатах, а також роль лісів у забезпеченні добробуту цих громад на підставі опитування таких категорій респондентів: фахівці лісового господарства, представники малого бізнесу у сфері лісового господарства та місцевої лісозалежної громади. Досліджено основні загрози, що спричиняють зниження добробуту гірських лісозалежних громад, у тому числі незаконні рубання лісу. Аналіз легального доступу місцевих громад до деревних та недеревних ресурсів лісу, як один з основних компонентів добробуту досліджуваних громад, проведено на основі результатів опитування цих громад. Результати дослідження показують, що в широкому сенсі, економічні, екологічні, соціальні, культурні та естетичні функції лісів сприяють добробуту гірських лісозалежних громад в Українських Карпатах. Стале управління лісовим господарством на інноваційний підходах, лісовий менеджмент, що орієнтований на потреби місцевої громади та усіх зацікавлених сторін у значній мірі можуть сприяти підвищенню добробуту та зміцнення резистентності до зовнішніх впливів цих громад, водночас не порушуючи стійкості гірських екосистем.