Сучасний стан і перспективи збереження генетичних ресурсів тополі в Україні - Vysotska, N. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Узагальнено інформацію про наявні площі природних і штучних деревостанів, розподіл за категоріями лісів, а також про видове різноманіття представлених в Україні тополь за результатами аналізу бази даних ВО "Укрдержліспроект". Встановлено сучасний стан лісових генетичних ресурсів тополі та пріоритети їхнього збереження і використання. З’ясовано, що у лісовому фонді рівнинної частини України представлено 7 видів тополь, які включено до секцій Aigeiros, Populus, Tacamahaca, зокрема: P. nigra, P. deltoides, P. alba, P. balsamifera, P. laurifolia, P. simonii, P. tremula, а також три культивари: P. nigra var. Pyramidalis, P. alba var. Bolleana і P. х canescens. Загальна площа тополевих лісів сягає 29071,1 га, зокрема природного походження – 15522,7 га. Визначено такі пріоритети зі збереження та сталого використання генетичних ресурсів тополі в Україні: поширення інформації про розповсюдження та використання, біологію та генетичну мінливість видів і популяцій тополі в Україні; розробка та реалізація стратегії та відповідної нормативно-правової бази зі збереження, відтворення та використання генофонду Populus sp.; відбір та паспортизація нових об’єктів, зокрема із застосуванням різних методів геномної та генної селекції, а також ДНК-маркування; дослідження міжвидової та внутрішньовидової мінливості тополь в умовах кліматичних змін та визначення значущості тополь у виконанні екосистемних послуг; укріплення раціонального використання ресурсів тополь, розвитку та управління ними. Для ефективного культивування тополі в Україні необхідно виконати такі ключові програмні та наукові заходи, як пошук міжнародних дослідницьких програм для розроблення інноваційного застосування тополь і створення нових клонів з підвищеною стійкістю проти посухи, засолення ґрунту та шкідників і хвороб.