Результати інтродукції деревних рослин у дендрарії Сибірського державного університету (південь Середнього Сибіру) - Butorova, O.; Matveeva, R. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2017)
Наведено дані про колекції інтродуцентів у дендрарії Навчально-дослідного лісгоспу Сибірського державного університету науки і технологій ім. акад. М. Ф. Решетньова (СибДУ). Початок створення дендрарію припадає на 1948 р. Тепер колекція представлена видами далекосхідної, європейської, сибірської, північноамериканської флор, Японії і Китаю. Колекції верб і алеї лип надано статус «Пам’ятника природи». У дендрарії ростуть рідкісні та зникаючі види, що потребують охорони, які занесено до «Червоної книги СРСР» (1978) – Princepia sinensis, а також до каталога «Рідкісні та зникаючі рослини Сибіру» (1980) – Euonymus maackii, Euonymus sacrosancta, Viburnum opulus, Tilia cordata, Hippophae rhamnoides, Securinega suffruticosa, Padus avium, Malus baccata. Висоти деревних видів варіюють в основному в межах 8,0-19,0 м. Найбільшої висоти досягли деревні види – Pinus sibirica, P. koraiensis, Picea obovata, Abies sibirica, Tilia cordata (20-23 м). З насіння, зібраного у дендрарії, вирощують садивний матеріал (сіянці власної репродукції), які використовують для створення відділення вторинної інтродукції. Плодоношення та насіннєношення різної інтенсивності відзначено у всіх видів. Більшість з них перебувають у доброму стані, особливо – інтродуценти далекосхідної флори. До групи зі слабкою життєвістю віднесено Amorpha fruticosa, Vitis amurensis, Quercus rubra, Acer platanoides, Mahonia aquifolium, Securinega suffruticosa.