Використання сільськогосподарських відходів у виробництві енергії із відновлюваних джерел - Zapalowska, Anita; Bashutska, Ulyana (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Поряд із гідроелектростанціями, сонячними та вітровими електростанціями, біогазові установки мають суттєве значення у виробництві електроенергії і тепла від відновлюваних джерел енергії. Залежно від типу субстрату, що застосовується для переробки, та особливостей конструкції біогазових установок, вони мають переваги і недоліки. Тим не менше, правильно локалізована установка з переробки біомаси здатна зменшити використання традиційної енергетичної сировини, забезпечуючи зменшення викидів парникових газів. Біовідходи, рослинні залишки та інші побічні продукти агропромислового виробництва можуть бути використані для виробництва електроенергії, тепла та очищеного метану як палива для відремонтованих транспортних засобів. Виробництво біогазу є ключовою технологією для сталого використання сільськогосподарської біомаси, як джерела відновлюваної енергії. Біоенергетичні установки використовують локально доступну сировину, допомагаючи зберігати енергетичні невідновні корисні копалини. Вони дають змогу утилізувати аграрні відходи, забезпечуючи при цьому високий вихід енергії на культурну площу порівняно із іншими біоенергетиками. Позитивним моментом є збереження штучного добрива за рахунок агротехнічного використання дигестату. Децентралізована генерація електроенергії може зменшити транспортну відстань до кінцевого споживача. Це сприяє збільшенню доданої вартості та альтернативний дохід для сільськогосподарської території. Польща й Україна мають значні площі сільськогосподарських угідь та добре розвинене тваринництво, що створює можливості для розвитку альтернативних джерел енергії із біомаси. Енергія біогазових установок, вироблена із таких сільськогосподарських відходів, як гній, гноївка та ін., є добрим джерелом тепла, аналогічно електроенергії. Саме тому важливо відзначити доцільність використання сільськогосподарських відходів, як джерела енергії у виробництві біогазу. Істотним недоліком системи є необхідність забезпечити низькі економічні та екологічні втрати. З цією метою потрібно враховувати місце збирання біомаси, транспортування та її підготовку разом із зберіганням. Для досягнення найвищої ефективності невеликі біогазові установки повинні мати постійний склад субстрату із різних інгредієнтів. Україна та Польща мають значний потенціал розвитку відновлюваних джерел енергії, які можуть забезпечити економічні, екологічні та соціальні вигоди. Виробництво біогазу стало привабливим джерелом додаткового доходу для багатьох фермерів. Воно позитивно впливає не лише на економічний, але й на екологічний розвиток, особливо сільських регіонів. Водночас набули додаткового значення аспекти захисту навколишнього середовища, а анаеробні процеси переробки біомаси стали ключовою технологією захисту навколишнього середовища та клімату. На підставі наданої муніципальним управлінням та виробником документації проаналізовано роботу біогазових установок із переробки органічних відходів сільського господарства у селах Гораєць і Одрехова (Польща).