Мінливість показників насіння сосни кедрової сибірської в різних лісорослинних районах Сибіру - Matveeva, Rimma; Butorova, Olga; Dyrdin, Sergiy; Tarasenko, Iryna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Наведено біометричні та якісні показники насіння Pinus sibirica Du Tour), що росте у насадженнях різних лісорослинних районів Красноярського краю Іркутської області. Об’єктом досліджень було насіння, заготовлене в насадженнях на території 20-ти лісництв. Шишки заготовляли у насадженнях та на постійних лісонасінних ділянках (ПЛНД) наприкінці серпня - початку вересня 2016 і 2018 років. Насіння зберігали у складських приміщеннях в ящиках, мішках або розсипом. Дослідження здійснювали для вивчення маси, життєздатності, зрілості насіння. Було співставлено біометричні показники насіння та їхні посівні якості. Масу 1000 шт., життєздатність, клас якості насіння визначали на лісонасінній станції Красноярського краю. Біометричні показники і зрілість насіння визначали в лабораторії Сибірського ДТУ: зрілість встановлювали щодо заповнення зародком насіннєвого каналу, виражену у відсотках. Розміри, маса насіння, його життєздатність і зрілість відрізнялися залежно від місця заготівлі. Довжина насіння варіювала від 10,4 до 12,2 мм, ширина – від 7,8 до 9,8 мм, маса 1000 штук – від 224,8 до 362,2 г, життєздатність становила 78-94%, ступінь зрілості – 73,1-95,0%. У 2018 р. маса 1000 шт. насіння була більшою на 17,9%. Рівень мінливості показників насіння переважно низький і середній. У низці лісництв виділено насадження, в яких насіння мали найбільші показники: Назаровське, Козульське (Середньо-Сибірський підтайгово-лісостеповий район лісостепової зони), Саяно-Шушенське, Верхньо-Манське (Алтайо-Саянський гірничо-тайговий район Південно-сибірської гірської зони) лісництва. Встановлено значну і помірну залежність між розмірами насіння та їхньою масою. Показники насіння сосни кедрової сибірської варіюють залежно від багатьох чинників, враховуючи генетичні та умови зростання. Зіставляючи дані врожаю 2016 і 2018 рр. встановлено, що найбільша маса насіння була під час збирання шишок впродовж двох років у насадженні Назаровського і на ПЛНД Саяно-Шушенського лісництв. За життєздатністю та зрілістю насіння відрізнялося залежно від року заготівлі шишок. З огляду на те, що посівні якості впливають на схожість насіння і подальший ріст сіянців, доцільно під час вирощування садивного матеріалу використовувати передусім насіння з виділених насаджень і ПЛНД на території певного лісового району конкретної лісорослинної зони.