Оцінювання ефективності процесів відтворення букових гірських лісів Українських Карпат та обґрунтування шляхів її підвищення з позицій наближеного до природи лісівництва - Brodovyc, Y.; Brodovych, R. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Вивчено сучасну породну структуру і визначено частку головної породи у складі деревостанів букових типів лісу. Встановлено типи лісу, де типотвірна порода відсутня. Опираючись на матеріали досліджень, виявлено низку помилок, що наявні під час планування лісовідновних заходів у букових типах лісу. Обґрунтовано потребу завершення оцінювання селекційної структури і формової різноманітності кращих букових деревостанів у межах висотних поясів. Встановлено, що насіння кращих букових деревостанів за масою достовірно відрізняється між собою. Запропоновано ефективну технологію забезпечення появи якісного вегетативного поновлення бука лісового й експериментально підтверджено можливість створення його культур без обробітку ґрунту на ділянках з-під високоповнотних деревостанів. Поглиблено та доповнено інформацію щодо напрямків динамічних змін породного складу деревостанів у букових типах лісу, рівня забезпеченості ділянок самосівом і підростом, їх якості як під наметом лісу, так і на зрубах, а також висвітлено особливості формування молодняків природного, штучного і комбінованого походжень.