ЧУТЛИВІСТЬ ДО НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР ВИДІВ РОДУ PINUS L. - Shlapak, Volodymyr; Makarynska, Svitlana; Shlapak, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2011)
Експериментальним шляхом встановлено чутливість до низьких температур видів роду Pinus L.: сосни звичайної (P. sylvestris L.), сосни чорної (P. nigra Arn.), сосни гірської (Pinus mugo Turra) та сосни Веймута (Pinus strobus L.) під час глибокого та вимушеного спокою. Виявлено, що з тканин однорічного пагона досліджуваних видів роду Pinus L. найбільшого пошкодження зазнають кора і камбій, а найменшого – серцевина. Встановлено, що досліджувані види стійкі до несприятливих погодних умов взимку в умовах Правобережного Лісостепу України.