ОЦІНКА ВМІСТУ ЕНЕРГІЇ У ФІТОМАСІ ДЕРЕВ М’ЯКОЛИСТЯНИХ ПОРІД УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Lakyda, Petro; Bilous, Andriy; Vasylyshyn, Roman; Matushevych, Liubov (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Наведено результати розроблення нормативно-інформаційного забезпечення для оцінки вмісту енергії в надземній фітомасі дерев м’яколистяних порід у деревостанах Полісся України. Запропоновано алгоритм розроблення нормативно-довідкових таблиць для оцінювання вмісту енергії, який базується на результатах моделювання кількісних параметрів компонентів фітомаси дерев та їх якісних показниках. В основу роботи покладено результати біометричної оцінки 192 модельних дерев берези повислої, 184 – вільхи клейкої та 234 – тополі тремтячої (осики). Розроблені в ході роботи нормативи дають змогу здійснювати оцінку вмісту енергії дерев м’яколистяних порід та сформулювати наукове лісівничо-екологічне обґрунтування комплексного використання лісових ресурсів Українського Полісся.