СНІГОВІ ЛАВИНИ У ЛІСОВИХ ЛАНДШАФТАХ ҐОРҐАН (УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ) - Tretyak, Platon (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Описано умови формування катастрофічних лавин у регіоні. Цьому сприяють надмірні опади снігу та інтенсивне перенесення його вітром на завітряні схили гірських масивів, де формуються надмірні товщі снігового покриву. Виникнення лавин спричиняють тривалі періоди з морозною погодою та раптові відлиги. Унаслідок цього виникли надзвичайно потужні сухі снігові лавини під кінець березня 2009 р. Конус виносу лавини, що осунулася з східного схилу г. Грофа, мав об’єм приблизно 500 тис. м3 снігу і містив багато поламаних дерев. Вагому гідрологічну та охоронну протилавинну роль відіграє гірська чагарникова і лісова рослинність. Запропоновано практичні рекомендації щодо ведення лісового господарства у лавинонебезпечних районах.