МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ НЕГАТИВНИХ ЧИННИКІВ НА РАДІАЛЬНИЙ ПРИРІСТ СОСНЯКІВ У ПОЛІССІ - Voron, Volodymyr; Koval, Iryna; Leman, Oleksandr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Досліджено мінливість радіального приросту дерев в сосняках Українського Полісся під впливом комплексу негативних чинників. Виявлено, що віковий спад приросту провокується дією посушливих умов. Аеротехногенне забруднення посилює зв’язки приросту з кліматичними показниками. Реабілітація приросту деревостанів внаслідок зниження рівня забруднення гальмується дією посух, а створення оптимальних умов освітлення та живлення після санітарних рубань посилює їх негативний вплив. Запропоновано модифікований гідротермічний коефіцієнт для виявлення зв’язків між радіальним приростом та кліматичними чинниками в умовах техногенного пресу.