Мінливість показників плюсових дерев кедра сибірського за насінною і стовбуровою продуктивністю - Matveeva, R.; Butorova, O.; Bratilova, N. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Проаналізовано фенотипічну мінливість плюсових дерев кедра сибірського, які ростуть у насадженнях Новосибірської, Іркутської, Томської, Читинської областей, Красноярського краю, Республіки Алтай, Тиви. Дерева атестовані як плюсові за критеріями стовбурової і насіннєвої продуктивності з метою збереження цінного генофонду і їх розмноження. Відзначено значну варіабельність дерев за віком (90-260 років), висотою (14-38 м), діаметром стовбура, крони, кількістю шишок. Встановлено, що найбільшу середню висоту (30,2 м) мають дерева, відселектовані в Республіці Алтай та Іркутській обл., діаметр стовбура (70,4 см) – у Кемеровській, діаметр крони – у Новосибірській областях. У Томській обл. в кроні плюсових дерев утворюється по 264-1020 шт. шишок, максимальна багаторічна питома енергія насіннєношення у деяких дерев становить 14,0-14,7 шишок / см; довжина шишок змінюється від 7,2 до 9,5 см, діаметр – від 4,3 до 5,1 см, маса шишок – від 44,0 до 64,1 г, кількість насіння у шишці – від 98 до 170 шт. За будовою кори дерева поділяють на глибокоборозенчасту (44%), дрібноборозенчасту (22%), пластинчастокору (22%), середньоборозенчасту (12%) форми. Співвідношення між масою насіння і шишок плюсових дерев становило 50,4-78,2%. Встановлено тісний зв’язок (r = 0,784-0,883) між масою шишок та їх довжиною, кількістю насіння у шишці, масою насіння. У насадженнях Коливанського л-ва Новосибірської обл. у плюсових дерев, відібраних за насіннєвою продуктивністю, багаторічна питома енергія насіннєношення знаходиться в межах від 4,5 до 10,2 шишок / см. Середнє число шишок у кроні змінюється від 203 до 470 шт., довжина шишок –від 6,3 до 8,5 см, кількість насіння у шишці – від 94 до 122 шт. Кількість сім’ядолей зародка сягає до 10-14 шт. Мінливість за розмірами насіння, зародків у шишці характеризується низьким і середнім рівнями. В Іркутській обл. середня довжина шишок плюсових дерев варіює від 5,6 до 7,4 см, кількість насіння в шишці – 80-90 шт., маса 1000 насінин – від 250 до 292 м Відбір і розмноження плюсових дерев дає змогу зберегти генотипно цінні екземпляри для відновлення кедрових популяцій, створення цільових плантацій.