ЗАСЕЛЕНІСТЬ 6-12-РІЧНИХ ЛІСОВИХ КУЛЬТУР СОСНОВИМ ПІДКОРОВИМ КЛОПОМ (ARADUS CINNAMOMEUS PANZ) ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ ЛІСОРОСЛИННИХ УМОВ І СХЕМИ ЗМІШУВАННЯ - Meshkova, Valentyna; Bobrov, Ivan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Проаналізовано заселеність сосновим підкоровим клопом лісових культур у лісовому фонді ДП "Середино-Будське АЛГ" (Сумська область) у 36 варіантах поєднання віку (6, 10 і 12 років), типу лісорослинних умов (А2, А3 і В2) і схем змішування (10р.Сз, 7р.Сз 3р.Бп, 5р.Сз 2р.Бп та 3р.Сз 2р.Бп). Заселеність виявилася найвищою (28,0 %) у чистих культурах і мала тенденцію до зменшення у міру зростання віку культур від 6 до 12 років та у ряді типів лісорослинних умов А2 – А3 – В2. Дисперсійним аналізом доведено більшу стійкість мішаних культур до заселення сосновим підкоровим клопом порівняно із чистими, тоді як вплив типу лісорослинних умов і віку культур на заселеність культур цим шкідником не є однозначним.