ВПЛИВ ПОЖЕЖ НА ВІКОВУ СТРУКТУРУ ДЕРЕВОСТАНІВ PINUS PALLASIANA D. DON У ГІРСЬКОМУ КРИМУ - Koba, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Наведено результати дослідження динаміки вікової структури природних деревостанів Pinus pallasiana D. Don у зв’язку з дією вогню. Показано, що відновлення корінних деревостанів у верхньому поясі відбувається в 2-3 рази повільніше порівняно з нижнім. Найбільш важливим стабілізувальним елементом у структурі деревостанів P. pallasiana є дерева у віці 200-220 років. У разі проходження верхової пожежі не виключається можливість виживання цих дерев, які надалі забезпечують відновлення лісових біоценозів. Розвиток незворотних деструктивних процесів та деградація лісових рослинних угрупувань на згарищах південного макросхилу Головного пасма Кримських гір у другій половині ХХ і початку XXI ст. здебільшого пов’язані із проведенням нераціональних лісогосподарських заходів.