ДЕНДРОХРОНОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ЛИПИ СЕРЦЕЛИСТОЇ (TILIA CORDATA MILL.) В УМОВАХ УРБАНІЗОВАНОГО СЕРЕДОВИЩА - Oleksiychenko, Nadiya; Sovakova, Maria; Sovakov, Oleksandr; Chygrynetz, Viktor; Kutya, Mykola (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Досліджено вплив транспортних магістралей та інших негативних чинників міського середовища на радіальний приріст липи серцелистої (Tilia cordata Mill.), яку найчастіше висаджують у вуличних насадженнях м. Києва. Встановлено, що під дією хронічного стресового навантаження міського середовища на розвиток рослин у напрямі, перпендикулярному до дорожнього полотна, відбувається суттєве пригнічення формування річних кілець дерев. Візуально це проявляється в асиметричності стовбура (видовження паралельно дорозі), ексцентричності біологічного центру (серцевини) в напрямі від дорожнього полотна та ураженні збудниками грибних хвороб (з боку автомагістралі).