Шляхи оптимізації лісистості Передкарпаття - Olijnyk, V.; Tkachuk, O. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Охарактеризовано показники лісистості, розміри площ і середніх висот 18 річкових басейнів Передкарпаття. Наведено емпіричні залежності збільшення лісистості у 2010 році порівняно із 1947 роком, а також її змін зі збільшенням гіпсометричних рівнів водозборів. Відзначено нерівномірність розташування лісів на площі басейнів. Оцінено виконання стокорегулювальної ролі лісистістю на різних за величиною водозборах та залежно від якісного складу деревостанів і категорії лісів. Проведено порівняння лісистості у верхній і нижній частинах річкових басейнів. Запропоновано чотири варіанти оптимізації лісистості водозборів залежно від їх площ, середніх висот, особливостей гідрографічної мережі, якісного складу лісів, їх категорій і лісогосподарської діяльності. Проаналізовано резерви земель для збільшення лісистості.