ЛІСІВНИЧО-ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ РОБОТИ АГРЕГАТНИХ МАШИН НА ГІРСЬКІЙ ЛІСОЗАГОТІВЛІ В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ - Korzhov, Volodymyr; Kudra, Vasyl (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2019)
Представлено аналіз сучасних тенденцій машинізації лісозаготівель в розвинутих країнах Європи. Подано результати досліджень лісівничо-екологічних показників застосування різних типів харвестерів і форвардерів під час проведення суцільних рубок на гірських схилах. Дослідження із встановлення величини пошкоджень підросту і ґрунтової поверхні лісосік проведено на шести дослідних ділянках, які розташовані в трьох лісових підприємствах Львівської та Івано-Франківської областей. На дослідних ділянках, в середньому, збережено 85,5% підросту, наявного на позаволокових площах. Місця, які використовують для проїзду техніки, cтановлять 19,9% від площі лісосік, що в 2-2,5 раза більше, ніж у разі застосування трелювальних тракторів. Однак, пасічні волоки під час машинної заготівлі деревини становлять, переважно, ділянки порушеного ґрунту на глибину до 5 см і характеризуються незначними обсягами ерозійних утворів.