ЕКОЛОГО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ М’ЯКОДЕРЕВИННИХ ЛИСТЯНИХ ЛІСІВ УКРАЇНСЬКОГО ПОЛІССЯ - Lakyda, Petro; Matushevych, Liubov; Vasylyshyn, Roman (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Здійснено системне оцінювання структури основних лісотаксаційних показників, екологічного та енергетичного потенціалу м’якодеревинних листяних лісів Полісся України. Встановлено, що у фітомасі м’якодеревинних листяних лісів акумульовано 31,5 млн т вуглецю та 1124,8 ПДж енергії, з яких 60 % припадає на березові деревостани, 35 % – на вільхові і 5 % – на осикові деревостани. Пороте в умовах економічної кризи, яку переживає економіка України, постійно зростаючі потреби на енергетичні ресурси, забезпечення яких здійснюється переважно за рахунок викопних видів палива, використання біомаси деревини м’якодеревинних листяних лісів як енергетичного ресурсу є необґрунтовано низьким.