МОДЕЛІ РОЗМІРНО-ЯКІСНОЇ СТРУКТУРИ ДЕРЕВНОГО ЗАПАСУ ПЕРЕСТИГЛИХ СОСНОВИХ ДЕРЕВОСТАНІВ ЛІСІВ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ І ЗЕЛЕНИХ ЗОН - Strochynskij, Anatoliy; Myroniuk, Viktor; Svynchuk, Viktor (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Узагальнено результати досліджень розмірно-якісної структури деревного запасу перестиглих соснових насаджень лісів населених пунктів і зелених зон. Із метою опрацювання нових нормативів для матеріального оцінювання деревини встановлено закономірності зміни видових чисел стовбурів сосни та особливості співвідношення між висотою та діаметром дерев у насадженнях. Отримані математичні моделі було покладено в основу нормативів об’єму дерев із двома входами, розрядних об’ємних та сортиментних таблиць. Розроблення нормативів товарності деревостанів виконано на основі сучасних математичних методів моделювання таксаційної будови насаджень щодо встановлення закономірностей розподілу діаметра ділових і дров’яних дерев за ступенями товщини з використанням опрацьованих нормативів розмірно-якісної структури об’єму ділових стовбурів. Під час розроблення моделей було узагальнено вихідну інформацію, представлену результатами таксації значної кількості пробних площ та матеріалами відведення лісосік у виробничих умовах. Результати верифікації моделей засвідчили їх цілковиту відповідність об’єкту досліджень.