ВЛАСТИВОСТІ ЗОВНІШНЬОГО І ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩ ЛИСТКІВ ДЕРЕВ ЯК ЧИННИКИ АДАПТАЦІЇ РОСЛИН У ТРАНСФОРМОВАНОМУ ДОВКІЛЛІ - Hnativ, Petro; Artemous’ka, Daria (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
На прикладі урбоекосистеми м. Львова досліджено показники мінерального живлення деревних рослин і фізико-хімічні наслідки проникнення зольних сполук у їхні листки. Проаналізовано зв’язок умов росту видів із внутрішніми змінами хімічного складу та окисно-відновними властивостями протопласту листків. Доведено, що умови зовнішнього середовища й мінерального живлення та підтримання сталості фізико-хімічних властивостей внутрішньоклітинного середовища спричинюють адаптивні реакції деревних видів, які проявляються у формуванні різних морфологічних параметрів листкового апарату залежно від екотопів насаджень.