КЛАСТЕРНИЙ АНАЛІЗ ЛІСОВОГО КОМПЛЕКСУ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Kiyko, Orest; Yakuba, Myroslava; Voytovich, Ivan; Shulte, Andreas; Kies, Uwe; Klein, Dajana (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Вперше в Україні запропоновано використати концепцію кластерного аналізу для дослідження лісового сектора. Розроблено структуру лісового кластеру Карпатського регіону України. Проаналізовано динаміку розвитку основних складників лісового кластеру Карпатського регіону України (лісове господарство, оброблення деревини та виготовлення виробів з деревини, целюлозно-паперове виробництво, меблеве виробництво, столярство і теслярство, недеревні продукти лісу, туризм на базі лісових екосистем, вироблення енергії з деревини, деревні відходи, освітньо-наукові послуги) за період з 2004 по 2007 рік. Встановлено, що у 2007 р., лісовий кластер Карпатського регіону України мав обсяг реалізованої продукції близько 4,2 млрд грн., налічував близько 51 тис. зайнятих та майже 2 тис. підприємств. За досліджуваний період відзначено збільшення частки обсягу реалізації лісового кластеру Карпатського регіону України від усього промислового обсягу реалізації регіону. Зроблено висновок про доцільність використання кластерного аналізу з метою оцінки перспектив розвитку лісового кластеру Карпатського регіону України.