ВПЛИВ РОЗПОДІЛУ ПЕРЕДАТНИХ ЧИСЕЛ КОРОБОК ПЕРЕДАЧ НА ДИНАМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЛІСОВОЗНИХ АВТОПОТЯГІВ - Bilyk, Bohdan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Подано результати моделювання руху автопотяга і рекомендовано раціональні ряди передатних чисел п’ятиступінчастих коробок передач, які забезпечують мінімальні час і шлях розгону. Встановлено, що вплив закону розподілу передатних чисел коробки передач на динамічність лісовозного автопотяга є істотним. Подальше його уточнення потребує застосування методів багатокритеріальної багатопараметричної оптимізації, оскільки вибір раціонального ряду qi та передатних чисел тільки за одним критерієм не завжди є обґрунтованим. Оптимальний ряд передатних чисел п’ятиступінчастих коробок передач забезпечує зменшення часу розгону лісовозного автопотяга на 20...49 %.