Взаємодія «генотип-середовище» в географічних культурах Pinus sibirica Du Tour та Pinus koraiensis Sieb. et Zucc. - Hayda, Y.; Yatsyk, R.; Sishchuk, M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Наведено результати дослідження явища взаємодії «генотип-середовище» (Genotype-Environment Interaction, GEI) у географічних культурах сосни кедрової сибірської та сосни кедрової корейської, створених на двох гіпсометричних рівнях північно-східного мегасхилу Українських Карпат. Один із варіантів GEI, а саме взаємодію «походження-середовище» оцінено за допомогою методів середнього відхилення рангів та коефіцієнта рангової кореляції Спірмена. У сосни кедрової сибірської більшою мірою така взаємодія проявилася для поточного приросту за висотою, дещо менше – щодо середньої висоти і середнього діаметра стовбура. Через незначну кількість походжень сосни кедрової корейської, які проходять випробування, можна припускати лише про певні тенденції у прояві явища їх інтерактивності з лісорослинними умовами.