Формова різноманітність і життєвий стан модрини у насадженнях Західного Полісся - Debryniuk, Iu.; Belelya, S. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Найбільш високопродуктивні насадження Західного Полісся за участю Larix decidua Mill. мають середньої щільності крону з тонкими або середньої товщини сучками, добре очищені стовбури від сучків та вузькогребінчасту кору. Високопродуктивні насадження за участю Larix kaempferi Carr. характеризуються щільними кронами із сучками середньої товщини, задовільно очищеним стовбуром та вузьколускатою корою. Високопродуктивні насадження за участю Larix eurolepis Henry мають щільну крону з тонкими сучками, задовільно очищені стовбури з широколускатою корою. Життєвий стан досліджуваних видів модрини у молодняках до 20-річного віку визначається ступенем диференціації дерев у насадженнях. У середньовікових модринових культурах конкурентні відносини між деревами послаблюються, внаслідок чого життєвий стан у дерев Larix decidua та Larix kaempferi високий і досить подібний: близько 90% дерев віднесено до категорій повністю здорових та відносно здорових особин.