РЕПРОДУКТИВНІ ОСОБЛИВОСТІ СОСНОВИХ НАСАДЖЕНЬ МАЛОГО ПОЛІССЯ В УМОВАХ ХРОНІЧНОГО ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРИ - Mazepa, Vasyl; Veremchuk, Yurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Наведено результати досліджень впливу забруднення атмосфери викидами Добротвірської ТЕС на плодоносіння соснових деревостанів, морфометричні показники шишок і насіння, а також якісні характеристики насіння. З’ясовано вплив за градієнтом забруднення атмосфери на ступінь плодоношення соснових деревостанів, збільшення кількості шишок та погіршення показників посівної якості насіння. Ступінь плодоношення середньовікових сосняків зростає з їх наближенням до джерела забруднення та із збільшенням вологості лісорослинних умов.