ХВОЙНІ ТА ЗМІШАНІ ЛІСИ (КЛАС VACCINIO-PICEETEA BR.-BL. 1939) ТА ПЕРЕДУМОВИ ЇХ ПРИРОДНОГО ФОРМУВАННЯ НА РОЗТОЧЧІ - Soroka, Myroslava (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Дослідження лісової рослинності Розточчя методом Браун-Бланке показало, що хвойні та змішані ліси регіону за походженням поділяються на три групи: природні, похідні та штучно створені лісові культури. Природні ліси належать до 12 асоціацій класу хвойних лісів VACCINIO-PICEETEA Br.-Bl. 1939, які різняться своїми географічними, історико-генетичними та еколого-флористичними характеристиками. Встановлено, що на території Українського Розточчя серед них переважають соснові, а на Польському Розточчі збереглися ще і ялицеві та смерекові.