ВПЛИВ ПООДИНОКИХ НЕРІВНОСТЕЙ ДОРОГИ НА ДИНАМІЧНІ НАВАНТАЖЕННЯ ТРАНСМІСІЇ ЛІСОВОЗНОГО АВТОМОБІЛЯ - Bilyk, Bohdan (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Подано математичну модель розрахунку поступального руху і крутильних коливань трансмісії тривісного лісовозного автомобіля підвищеної прохідності. Змодельовано вертикальні коливання та процес розгону автомобіля з урахуванням перемикання передач коробки. Розроблена комп’ютерна програма дає змогу кількісно оцінити вплив поодиноких нерівностей на інтенсивність коливань та динамічних навантажень трансмісії.