Особливості вирощування деревної маси і садивного матеріалу тополі у безверхівковому режимі - Fuchylo, Ya.; Maurer, V.; Sbytna, M.; Odarchenko, I.; Fuchylo, D. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Охарактеризовано порослеву здатність та продуктивність 17-ти культиварів тополі в умовах плантаційного безверхівкового господарства. Встановлено, що 1 га енергетичної плантації тополі за відповідної технології культивування дає змогу за рік отримувати 8-15 т біомаси (сухої речовини), а на родючих ґрунтах окремі клони продукують до 16-20 тонн. Оцінено доцільність їх вирощування для отримання фітомаси та вихідного садивного матеріалу. Оптимальною висотою зрізу на пень маточних рослин є діапазон від 1,0 до 0,5 м. Виявлено високу продуктивність культиварів ’Ghoy’ та ’I–214’ і доцільність їх вирощування для отримання деревної фітомаси. Найпродуктивнішими за виходом живців з одного гектара є плантації культиварів ’Ghoy’, ’Marilandika’ та ’Ijzer-5’.