Посівні якості насіння сосни звичайної у лісових насадженнях Житомирщини - Yrkiv, Z. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2018)
Вивчено посівні якості однорідних партій насіння Pinus sylvestris L., заготовлених лісогосподарськими підприємствами Житомирської обл. за результатами аналізу середніх проб упродовж 2006-2015 рр. Посівні якості насіння аналізували за чистотою, масою 1000 шт., схожістю, енергією проростання та зараженістю фітопатогенами. Окремо здійснено аналіз посівних якостей насіння, яке заготовлено в межах об’єктів постійної лісонасінної бази. Встановлено, що у лісових насадженнях Житомирщини посівні якості насіння сосни звичайної є високими, середнє значення технічної схожості становить 84,2-93,5%. Серед досліджених 653 однорідних партій насіння його якість є така: 40,6% – І класу; 44,2% – ІІ класу; 14,7% – ІІІ класу; некондиційне насіння серед досліджених однорідних партій займає лише 0,5%. Насіння, заготовлене на об’єктах постійної лісонасінної бази, відзначається ще вищими показниками посівної якості.