ГЕНЕТИЧНІ ТИПИ СОСНОВО-БУКОВИХ ЛІСІВ УКРАЇНСЬКОГО РОЗТОЧЧЯ - Soroka, Myroslava (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2008)
Унаслідок вивчення сосново-букових лісів Українського Розточчя еколого-флористичним методом Браун-Бланке встановлено, що в регіоні сформувалося їх шість генетичних типів. Вони належать до п’ятьох асоціацій двох класів рослинності– класу широколистяних лісів QUERCO-FAGETEA Br.-Bl. et Vlieg. 1937та класу хвойних лісів VACCINIO-PICEETEA Br.-Bl. 1939. Здійснено фітоценотичний та екологічний аналізи виявлених асоціацій і встановлено, що лише один тип сосново-букових лісів формується природним способом. Ще один є наслідком вибіркових рубань у широколистянолісових ценозах. Усі інші формуються як природні чи штучні регенераційні стадії на вирубках букових лісів.