Динаміка опаду в сосново-букових деревостанах та її зміни за впливу поступових рубок в умовах Львівського Розточчя - Yakhnytskyi, Volodymyr; Krynytskyy, Hryhoriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Висвітлено особливості річної динаміки нагромадження опаду, його структурних фракцій (хвоя сосни, листя бука, листя супутніх порід, гілки, кора, шишки сосни, горішки бука, пліски горішків бука, насіння супутніх порід) та їхніх змін після проведення перших прийомів поступових рубок головного користування – рівномірних поступових і ґрупово-вибіркових в унікальних за складом та обмежених за поширенням сосново-букових лісостанах Львівського Розточчя. Залежно від лісівничо-таксаційних показників стиглих сосново-букових деревостанів, річна маса опаду становить, зазвичай, 5-6 т∙га-1 в абсолютно сухому стані. Найбільшу частку опаду в річному циклі становить листя бука (29,5-36,8%), значно меншу – хвоя сосни (20,8-25,6%). Достатньо значимою в складі опаду є маса гілок (12,4-14,7%), шишок сосни (10,5-11,7%), кори дерев (6,6-9,0%) і плісок горішків бука (3,6-10,6%). Невеликою часткою опаду представлені горішки бука (1,7-4,3%) та листя супутніх порід (0,4-1,7%) і найменшою – насіння супутніх порід (0,01-0,13%). Найбільша маса опаду формується в жовтні (35,6-44,6%). Значна кількість мертвої фітомаси опадає також у вересні (14,1-16,2%) та в осінньо-зимово-весняний період (листопад – березень, 19,3-19,7%). Невелике збільшення опаду в сосново-букових деревостанах Львівського Розточчя є характерним і для травня (8,4-14,3%). Найменша кількість фітомаси опадає в квітні (близько 2,0%). Невелику частку опаду спостережено також у липні (2,9-3,7%) і в серпні (2,7-3,7%). Річна динаміка нагромадження окремих фракцій опаду в сосново-букових лісостанах є неоднозначною. Найбільша маса хвої сосни опадає у вересні (29,0-33,2%) або у жовтні (26,4-40,2%), листя бука та супутніх порід – у жовтні (відповідно, 84,5-87,4% і 81,0-81,2%), гілок – у зимовий період (38,9-63,6%) або у травні (13,1-45,3%), кори – у зимовий період (39,7-43,1%), шишок сосни – в травні і червні (відповідно, 26,7-38,0% і 28,7-38,8%), горішків бука – у вересні (54,2-58,7%), плісок горішків бука – у вересні і зимовий період (відповідно, 17,9-23,2% і 40,7-53,0%), насіння супутніх порід – у жовтні (57,1-70,7%). Після проведення першого прийому рівномірної поступової рубки річна маса опаду зменшилась до 44,3%, а групово-вибіркової – до 62,1% порівняно з контролем. При цьому річна динаміка опаду і його фракцій після рубок істотно не змінилася