Мінливість напівсибсів плюсових дерев сосни кедрової сибірської в 30-35-річному віці за показниками росту - Matveeva, Rimma; Butorova, Olga; Narzyaev, Vladimir; Shcherba, Iuliia (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2020)
Збереження і розвиток генетично цінного потенціалу хвойних порід досягається шляхом створення об’єктів лісонасінної бази, зокрема лісонасінних плантацій, які призначені для отримання поліпшеного насіння. Наведено дані з мінливості напівсибсів Pinus sibirica Du Tour на лісонасінній плантації «Єрмак», розташованої в Єрмаківському адміністративному районі півдня Красноярського краю. Мета досліджень полягала в аналізі мінливості насінного потомства Pinus sibirica у віці 30-35 років за показниками росту. Об’єктами досліджень стали напівсибси плюсових дерев 13/13, 17/17, 18/18, атестованих за стовбуровою продуктивністю, і 86/50, 89/53, 90/54, 99/63, 103/67, 109/73, 110/74 – за насінною. Напівсибси вирощені з насіння 1984 року посіву. Садіння рослин виконано за схемою 8 × 8 м. Здійснено порівняльний аналіз мінливості показників насінного потомства плюсових дерев за п’ятирічний період. Проаналізовано мінливість висоти, діаметра стовбура, крони, довжини хвої залежно від генотипу і принципу відбору плюсових дерев. За результатами досліджень, середня висота родин у 30-річному віці склала 5,1-6,2 м. Інтенсивним ростом відрізнялися напівсибси родин 17/17 за стовбуровою продуктивністю та 89/53, 103/67 – за насінною (на 10,7-21,6% більше). Найбільший діаметр стовбура відзначений у родинах 17/17 за стовбуровою і 90/54, 89/53 – за насінною продуктивністю. Середній діаметр крони у 30-річних напівсибсів плюсових дерев, відібраних за насінною продуктивністю, становить 2,4 м, що на 20,8% більше, ніж у відібраних напівсибсів за стовбуровою продуктивністю. До 35-річного віку висота дерев у родинах склала 6,3-7,6 м за діаметра стовбура 16,4-21,2 см. Найбільшою висотою відзначаються дерева родини плюсового дерева 89/53 за насінною продуктивністю, яка достовірно перевищує значення цього показника над потомством плюсових дерев 13/13, 86/50 і 109/73. Інші родини відрізняються від кращого варіанта незначно. Деякі напівсибси в родинах досягають висоти 9,1-9,6 м. Середній діаметр крони дерев до 35-річного віку в досліджуваних родинах збільшився до 3,2 м. Коефіцієнт, що характеризує відношення діаметра крони до діаметра стовбура за вільного розміщення дерев на плантації, склав 15,6-18,4, тобто відмінність між родинами становить 1,2 раза. Найбільше перевищення діаметра крони над діаметром стовбура проявилося в потомстві плюсового дерева 99/63 за насінною продуктивністю. Найбільшою довжиною хвої (11,5-11,6 см) відрізнялися напівсибси в родинах 17/17, 18/18 і 99/63. Максимальна довжина хвої (14,0 см) зафіксована у напівсибса 10-21 в родині 90/54 за насінною продуктивністю. Порівняння родин плюсових дерев за комплексом показників свідчить, що найкращим ростом відзначається насінне потомство плюсових дерев за насінною продуктивністю. Зазначені напівсибси рекомендовано для подальшого розмноження щепленням з метою створення лісонасінних плантацій.