Нове розуміння ролі фітопатогенних грибів, які переносяться сосновими короїдами, у всиханні соснових лісів - Davydenko, Kateryna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2021)
Масове всихання соснових насаджень у багатьох країнах Європи, зокрема і в Україні, вимагає детального вивчення асоціацій ксилофагів і фітопатогенних грибів, насамперед – офіостомових, що разом з короїдами зумовлюють швидке масове всихання деревостанів. Робота скерована на отримання нових знань про асоціативні зв’язки ксилофагів із фітопатогенними грибами. Отримані дані можуть допомогти своєчасно і адекватно оцінити щкодочинність стовбурових шкідників та агресивність пов’язаних з ними фітопатогенів, шляхи поширення хвороб, способи запобігання і контролю за їхнім поширенням. Під час вивчення соснових стовбурових шкідників було виявлено одинадцять офіостомових грибів (Graphium sp., Leptographium sosnaicola, Grosmannia olivacea, Grosmannia penicillata, Ophiostoma bicolor, O. ips, O. canum, O. piceae, O. minus, O .nigrocarpum, Graphilbum rectangulosporium), асоційованих з п’ятьма видами короїдів (Hylurgus ligniperda, Hylastes ater, Hylastes angustatus, Ips acuminatus та Ips sexdentatus). Саджанці сосни звичайної інокулювали офіостомовими грибами та стерильним середовищем (контроль) для оцінки їхньої патогенності. Інокуляція Leptographium sosnaicola Graphium sp та Ophiostoma minus спричиняла найбільші некрози, ураження та загибель сіянців сосни. Серед офіостомових грибів лише Ceratocystis ips і Pesotum piceae (син. Ophiostoma piceae) були виявлені у всіх регіонах дослідження, тоді як Grosmannia penicillata та Leptographium sosnaicola були пов’язані виключно з Ips sexdentatus, а Ophiostoma pallidulum – з Ips acuminatus. Крім того, Grosmannia penicillata, G. olivacea, Graphium sp., Ophiostoma canum, O. minus,. O. pallidulum, Graphilbum rectangulosporium та Leptographium sosnaicola були вперше виявлені в Україні під час виконання наших досліджень. Інші офіостомові гриби – Ceratocystis ips та Pesotum picea раніше були виявлені в Україні як гриби, асоційовані з Pinus sylvestris. Також в асоціації з ксилофагами було виявлено види, які належать до порядку Polyporales (Tremellomycetes, Corticiales, Agaricales та Russulales). У групі Basidiomycota трапляються гриби, що зумовлюють гнилизну деревини (Bjerkandera adusta, Fomitopsis pinicola, Heterobasidion annosum, Phlebiopsis gigantea), мікоризні гриби (Hebeloma sp.), а також види – збудники хвороб рослин (Cryptococcus sp.) та живильний гриб Entomocor. Heterobasidion annosum s.l. – збудник кореневої губки сосни звичайної, який зумовлює масове всихання і загибель дерев, був виділений з жуків Hylurgus lighiperda, Hylastes ater та H. angustatus, що можна пояснити особливостями екології видів. Досліджувані види короїдів є переносниками різних функціональних груп грибів, зокрема збудників хвороб сосни, а офіостомові гриби є тісно пов’язаними з ними симбіонтами. Крім того, види грибів з високим ступенем вірулентності можуть допомагати короїдам подолати захисні функції дерев і різною мірою спричиняти їхню загибель.