Біологічна наука – інструмент до пізнання законів функціонування лісових екосистем (сторінки пам’яті на пошану професора, доктора біологічних наук Василя Григоровича Коліщука – до 95-річчя з дня народження) - Soroka, Myroslava; Shovgan, Anatoliy; Krynytskyy, Hryhoriy; Myklush, Stepan; Debryniuk, Iurii; Yuskevich, Taras (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2021)
Василь Григорович Коліщук – видатний український ботанік, основоположник української школи дендрохронології, автор наукового відкриття у галузі дендроекології та еволюційної морфології рослин. Учений вперше у світі встановив факт морфологічної еволюції рослин від дерев до трав через сланкі форми, на основі чого розробив унікальну методику вивчення динаміки приросту сланких деревних рослин. Ця методика до сьогодні є базовою для досліджень екоморфогенезу та еволюції рослин, біотичної продуктивності та екології сланких деревних рослин і їх угруповань. Результатом багаторічної праці професора стали також тисячолітні дендрохронологічні шкали для сосни і дуба рівнинних районів України, які до сьогодні цитують міжнародні біологічні видання. Вчений заклав підвалини базових біологічних дисциплін та гербарної справи у Лісотехнічному університеті, піднявши їх до академічного рівня.