Покутські Карпати як природно-лісогосподарський регіон Українських Карпат - Vandzhurak, Pavlo; Debryniuk, Iurii (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Покутські Карпати характеризуються поєднанням низькогірної частини (до 800 м н.р.м.), вкритої буковими лісами з терасово-долинними положеннями та середньогірної – з мішаними хвойно-широколистяними лісами, де гірські хребти сягають висоти від 900 до майже 1500 м н.р.м. Як базові, межі Покутських Карпат нами прийняті за фізико-географічним районуванням З.В. Гостюк та А.В. Мельника (2017). Проте межі фізико-географічних одиниць не завжди співпадають з межами поширення деревних видів. Для цілей лісогосподарювання основними є дещо інші чинники – природне поширення деревних видів, склад лісових насаджень, типи лісорослинних умов, типи лісу, направленість ведення лісового господарства. В окремих випадках насадження з перевагою у складі тих чи інших деревних видів виходять за межі фізико-географічного району, що є цілком логічно, адже для цілей ведення лісового господарства основну увагу акцентують на лісорослинних умовах і типах лісу, а не на геологічних рубежах. Межі Покутських Карпат за базовими факторами, як основи раціонального лісогосподарювання – типами лісорослинних умов, типами лісу, видовим складом корінної деревної рослинності, економічними умовами ведення лісового господарства уточнювали шляхом використання методу накладення. Встановлена площа вкритих лісовою рослинністю земель Покутських Карпат складає 42,3 тис. га, а загальна площа земель лісогосподарського призначення – 44,7 тис. га. Лісостани Покутських Карпат мають загалом природне походження. Частка лісових культур серед них становить в середньому 20,5%. Площа штучних насаджень в межах лісогосподарських одиниць коливається в значних межах (від 65 до 1697 га). Частина не вкритих лісовою рослинністю ділянок складає лише 4,8% і також змінюється в значних межах – від 11 до 370 га. Не вкриті лісовою рослинністю землі представлені переважно свіжими зрубами та незімкнутими лісовими культурами.