Динаміка природного поновлення бука лісового за результатами проведення доглядових та групово-вибіркових рубок - Plikhtiak, Petro; Khomiuk, Petro (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
На ділянці високоповнотного та високобонітетного букового деревостану 75-річного віку проаналізовано результати проведення прохідної рубки слабкої інтенсивності у вологій грабово-ялицевій субучині. Описано таксаційну характеристику насадження до і після виконання господарського заходу, встановлено зміни якісного стану дерев та категорій технічної придатності. На ділянці середньоповнотного букового деревостану I класу бонітету вологої грабової бучини віком 122 роки здійснено лісівничу оцінку виконання групово-вибіркової рубки слабкої інтенсивності. Виконано порівняння таксаційних показників деревостану до і після рубання, оцінено санітарний стан стовбурів тих дерев, які були вилучені з деревостану і тих, які залишилися на ділянці. За результатами проведення прохідної та групово-вибіркової рубки встановлено позитивний ефект від здійснення цих господарських заходів, який проявився у збільшенні кількості надійного підросту та його приросту за діаметром. Однією з причин такого ефекту можна вважати те, що зрубування екземплярів, які представляли категорії ослаблених і дуже ослаблених дерев на ділянці прохідної рубки та ослаблених і відмираючих – на ділянці групово-вибіркової рубки, дало змогу забезпечити сприятливі умови для розвитку підросту. На двох ділянках проведено облік підросту до і після рубки за деревними видами, групами висот, категоріями санітарного стану, простежено динаміку густоти. Встановлено, що на місці проведення прохідної рубки у перші п’ять років у категорії здорових екземплярів найбільше виявлено екземплярів бука лісового заввишки до 0,25 м, а найуразливішим до нових екологічних умов виявився підріст заввишки 0,26-0,50 м. На місці проведення групово-вибіркової рубки впродовж перших п’яти років зафіксовано зменшення кількості маломірного підросту заввишки до 0,25 м і 0,26-0,50 м та збільшення кількості великомірного підросту заввишки понад 1,5 м. Експериментально доведено, що науково-обґрунтоване проведення прохідної рубки сприяє збільшенню кількості надійного підросту головної породи і забезпечує перехід пригнічених екземплярів у здорові, а групово-вибіркової – забезпечує подальший успішний ріст букового підросту й пришвидшує його адаптацію до нових екологічних умов.