Доцільність впровадження у лісові насадження України інтродукованих деревних видів - Debryniuk, Iurii; Lavnyy, Vasyl; Myklush, Stepan; Chihrak, Taras (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Інтродуковані деревні види широко розповсюджені у лісових насадженнях Східної і Західної Європи, в т.ч. і в Україні. Переважна більшість інтродуцентів є високопродуктивними і біотично стійкими, однак деякі з них можуть проявляти ознаки інвазійності. Тому потрібно брати до уваги, що інвазійні види є одним із п’яти ключових чинників, які руйнують природні екосистеми. Непродумане їх впровадження може призвести до витіснення аборигенних видів, деградації природних екосистем та їх поступового зникнення. Поряд з цим, якщо в умовах кліматичних змін місцеві деревні види втрачають стійкість і продуктивність, необхідно здійснювати пошуки для їхньої рівноцінної (або кращої) заміни з урахуванням потенційних ризиків і небезпек. Зважаючи на біоекологічні особливості та досвід використання в Європі високопродуктивних інтродукованих деревних видів (модрин Кемпфера та широколускатої, псевдотсуги Мензіса, ялиці великої та ін.), вони можуть забезпечити високу продуктивність та екологічну стійкість українських лісів в умовах кліматичних змін. Ці інтродуценти можуть стати основними об’єктами для промислового вирощування деревини в умовах зміни клімату. Жоден з них не є інвазійним, оскільки дуже складно поновлюються природним шляхом, не розмножуються вегетативно і природно не заселяють нові території. Поширення цих та деяких інших інтродукованих видів можна легко контролювати шляхом зрубування насаджень за їхньою участю, після чого формуються сприятливі умови для відновлення корінного типу деревостану (дубового, букового, соснового, ялинового тощо). Запровадження плантаційного лісовирощування на принципах породозміни за участю швидкорослих інтродукованих видів забезпечить отримання значних обсягів деревини за відносно короткі терміни, тобто сприятиме інтенсифікації лісогосподарського виробництва. У жодному з документів – «Рамковій конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат», «Державній стратегії управління лісами України до 2035 року», «FSC національному стандарті системи ведення лісового господарства для України» та ін. не існує прямої заборони на використання інтродуцентів у лісових насадженнях. Повної заборони не існує навіть для культивування інвазійних видів, якщо їхній вплив на природні екосистеми можна контролювати та запровадити дієві заходи щодо пом’якшення їхнього негативного впливу.