Вплив стимуляторів росту на приживлюваність і ріст сосни звичайної в лісових культурах Слобожанського лісорослинного району України - Raspopina, Svitlana; Didenko, Maksim; Belay, Yulia; Goroshko, Vitalii; Harmash, Anna (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Досліджено вплив фоліарної обробки стимуляторами росту рослин «Stimulate», «Bioforge» та органічним добривом «Rоkohumin», а також пролонгування їхньої дії, на приживлюваність і показники росту сосни звичайної у лісових культурах у системі «фактор-ефект» в умовах свіжого субору ДП «Скрипаївське НДЛГ» на Харківщині. Застосовані у досліді препарати загалом сприяли підвищенню середніх показників приживлюваності, висоти та діаметра деревних рослин. При цьому стимулятори росту, порівняно з біодобривом, показали кращі результати. Максимальний ефект впливу простежено у перший рік фоліарної обробки, тоді як у подальшому ефект дії препаратів помітно знижується. Показники приживлюваності сосни в 1-річних культурах у всіх концентраціях випробуваних препаратів «Stimulate» та «Bioforge» перевищували нормативну приживлюваність (76%) на 4-14%, за виключенням варіантів з «Rоkohumin» та «Контроль». У всіх варіантах 3-річних культур приживлюваність (збережуваність) рослин не досягла нормативного показника (73%), що, ймовірно, зумовлено відсутністю доглядів за культурами. Загалом упродовж усього періоду спостережень (2019-2021 рр.) стабільно високі математично підтверджені результати на стан і біометричні показники культур сосни звичайної показали стимулятори росту рослин «Stimulate» й «Bioforge» у концентрації 0,15% та 0,3%. За використання цих препаратів середні показники висоти сосни звичайної в 1-річних культурах перевищували контроль від 4,8 до 48,3%, діаметра – від 53,4 до 61,4%, а в 3-річних – від 26,2 до 76,4% та від 13,5 до 39,8% відповідно.