Аналіз перспективи розвитку екотуризму Ужанського національного природного парку у післявоєнний період - LukіanchukNelіa; Ivanyk, Yuriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2022)
Розвиток екологічного туризму в Україні та можливості його подальшого активного розвитку в повоєнний період на території Ужанського національного природного парку (далі – Парку) відзначається високою актуальністю. Виконаний комплексний SWOT-аналіз виявив значний ресурсний рекреаційний потенціал Парку для розвитку екологічного туризму. Головні загрози, що можуть спричинити гальмування екологічного туризму: низький рівень міжнародної співпраці та партнерських відносин з іншими природо-заповідними територіями; низьке науково-технічне забезпечення; застаріла технічна база для сучасних моніторингових досліджень. Підвищення рівня проведення наукових досліджень у природоохоронних науково-дослідних відділеннях Парку є вимогою сьогодення. Необхідно запровадити заходи з підвищення ефективності функціонування унікальних природних комплексів у гірських умовах для зменшення поверхневого стоку на схилах, а також руйнівного впливу вітровалів і повеней. Всихання на значних площах похідних деревостанів Picea abies (L.) Karst. вимагає проектування спеціальних лісокультурних заходів. Для підвищення рівня збереження рідкісних ендемічних видів рекомендовано збільшити площу заповідної зони. Обговорено питання збереження цінних об’єктів природно-заповідного фонду, гідрологічних і геологічних природних та історико-культурних комплексів, що знаходяться на території Парку, зокрема, поліфункціональне значення і клас созологічної цінності 13-ти природоохоронних об’єктів. Здійснений аналіз підтвердив високий естетичний ресурсний потенціал ландшафтів, високий рівень збереження генетичних ресурсів та біологічного різноманіття Ужанського національного природного парку.