Лісостани Покутських Карпат: поширення та лісівничо-таксаційна характеристика - Vandzhurak, Pavlo; Debryniuk, Iurii; Savchyn, Volodymyr (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Покутські Карпати характеризуються поєднанням низькогірної частини (до 800 м н.р.м.), вкритої буковими лісами з терасово-долинними положеннями та середньогірної – з мішаними хвойно-широколистяними лісами, де гірські хребти сягають висоти від 900 до 1500 м н.р.м. Вкрита лісовою рослинністю площа низькогірної частини Покутських Карпат становить 22651,4 га, середньогірної – 19678,0 га. На території регіону виявлено 25 деревних видів, серед яких переважаючими є три – ялина європейська, бук лісовий та ялиця біла. Вони нагромаджують найбільші запаси стовбурової деревини – 12569,4 тис. м3, що становить 97% від загального запасу деревини у регіоні. Порівняно з низькогір’ям, у середньогірній частині помітно біднішим є видовий склад деревних рослин – лише 16 видів. Незважаючи на меншу площу середньогірних лісів, вони є продуктивнішими, ніж низькогірні. Вікова структура лісостанів є розбалансованою. Найбільшу площу (66,0%) займають середньовікові насадження, значно меншу – пристиглі і стиглі (12,0 та 11,9%). Незначну частку площі займають перестійні насадження (1,6%) та молодняки І і ІІ класів віку (3,1 та 5,4%). Насадження регіону загалом є високобонітетними. Насадження І і вище класів бонітету займають 62,8, ІІ бонітету – 29,6, ІІІ бонітету – 5,8%. Насадження IV і нижче класів бонітету виявлені лише на 4,8% площі. Насадження переважно середньоповнотні, займають площу 22351,2 га або 56,4%. Низькоповнотні деревостани займають площу 15305,2 або 38,6%, рідколісся –1218,7 га або 3,1%. Слабо представлені високоповнотні деревостани (772 га або 1,9%). На території регіону зафіксовано 44 типи лісу, з яких шість суборових, 22 сугрудових та 16 грудових. Серед типів лісорослинних умов найбільшу частку (84%) займають сугруди, 12% – груди, 4% – субори. Найрозповсюдженішою є смерекова група типів лісу, яка займає 45,8% загальної площі вкритих лісовою рослинністю земель Покутських Карпат. Букова група типів лісу займає дещо меншу частку (37,5%). Ялицева група типів лісу посідає невелику частку площі (13,4%), основна частина якої зосереджена в сугрудах.