Особливості сезонного розвитку Juglans regia L. у Правобережному Лісостепу України - Mahuran, Volodymyr; OsadсhukLeonid (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2023)
Досліджено особливості сезонного розвитку горіха грецького (Juglans regia L.) у кліматичних умовах Правобережного Лісостепу України впродовж 2019-2021 рр. Встановлено, що в умовах регіону першими розпочинають вегетацію дерева горіха грецького у полезахисних і плантаційних насадженнях, а ці фенофази у лісових фітоценозах настають пізніше на 12-14 діб. Такий інтервал може бути зумовлений впливом агротехнічних умов, грунтовими і гідрологічними особливостями та іншими чинниками, які визначають розвиток рослин у різних екосистемах. Тривалість вегетаційного періоду плантаційних насаджень на території Правобережного Лісостепу становить у середньому 183 доби, а лісових деревостанів – 186 діб. Сорти горіха грецького ’Вебу 6’ та ’Єфрем 1’, вирощені на території Вінницької області, вегетують упродовж меншого періоду часу порівняно з місцевими, американськими та європейськими сортами й формами. Подібні особливості визначено також щодо термінів і темпів росту й розвитку – дослідні сорти горіха грецького починають розвиватися раніше й раніше завершують ріст, що характеризує їх як більш зимостійкі. Отримані результати також вказують на істотну різницю між найбільш ранніми та найбільш пізніми датами настання фенологічних фаз горіха грецького на дослідних ділянках. Це свідчить про важливі генетичні особливості цього деревного виду, які визначають необхідний інтервал часу та суму ефективних температур для його нормального розвитку. Кліматичні умови Правобережного Лісостепу сприятливі для широкого культивування сортів горіха грецького – ’Вебу 6’ та ’Єфрем 1’. Їхній фенологічний ритм відповідає тривалості вегетаційного періоду на території Правобережного Лісостепу. Настання кожної фенологічної фази вегетації горіха грецького залежить від генетично зумовленого інтервалу часу, а сезонні ритми розвитку є виявом його пристосування до змін у навколишньому середовищі. Дати фенологічного розвитку сортів ’Вебу 6’ та ’Єфрем 1’ не виходять за межі сезонних ритмів в умовах Правобережного Лісостепу, тому ці сорти є перспективними для використання у цьому регіоні.