Праліси і квазіпраліси Карпатського національного природного парку: різноманіття, динаміка, менеджмент - Chornij , Mykhajlo; Shparyk , Yuriy (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2025)
Актуальним науковим завданням є моніторинг старовікових лісів та розробка пропозицій з покращення системи їх охорони і вирішення проблем менеджменту. Зокрема, у Карпатському національному природному парку в 2024 р. здійснено вже другу інвентаризацію старовікових лісів, і аналіз її результатів є предметом цієї публікації. Польові дослідження 219 лісових ділянок щодо відповідності їхніх показників до затверджених критеріїв та індикаторів дали можливість оцінити динаміку кількісних показників старовікових лісів. У лісах Карпатського НПП частка пралісів і квазіпралісів становить близько 7%, з яких праліси посідають близько 1%. З шести головних деревних видів цих лісів переважають ялина європейська або смерека (47%) та сосна гірська (34%), а з шістнадцяти типів лісу – вологий гірсько-сосновий субір (34%) та волога чиста сусмеречина (24%). Загалом, старовікові ліси Парку – це корінні триярусні монодомінантні деревостани нижче нормальної повноти, низької продуктивності, з низьким запасом мертвої лежачої деревини та з достатньою кількістю підросту корінних деревних видів. Структура цих лісів мінлива і детермінується головним деревним видом: кількість ярусів змінюється від двох (вільха зелена) до чотирьох (бук та ялиця); середні висоти – від 1,5 (вільха зелена) до 35 (ялиця біла) метрів; запаси деревини – від 5 (вільха зелена) до 700 (ялиця біла) м3∙га-1; кількість деревних видів у складі – від двох до семи. Достовірної залежності запасів мертвої лежачої деревини чи кількості підросту від частки головного деревного виду у складі не встановлено: достовірність апроксимації цих залежностей поліноміальною кривою 2-го порядку становить <0,0091. Різноманіття вищих судинних рослин пралісів і квазіпралісів Карпатського НПП налічує 70 видів і змінюється від 12-ти у криволіссях сосни гірської – до 33-ох видів в ялицевих лісах. Розбіжності, виявлені під час інвентаризації старовікових лісів Парку, свідчать про необхідність чіткого законодавчого врегулювання процедури їх переведення в господарські, а також суттєвого покращення інформування про їхню охорону.