Динаміка обсягів рубок головного користування в дубових деревостанах Лісостепу України - Пастернак, Володимир; Назаренко, Віталій (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2026)
Наведено прогноз обсягів рубок головного рубання на 110 років в експлуатаційних дубових лісах Лісостепу та на 130 років – для інших категорій лісів, що входять до розрахунку рубок головного користування. Для розрахунків використовували інформацію з бази даних ВО "Укрдержліспроект" станом на 01.01.2022. Розрахунки проводили для 1-ї та 2-ї вікових, нормальної і раціональної розрахункової лісосіки для деревостанів як насінного, так і вегетативного походження. Встановлено, що найбільш виправданим підходом є раціональна розрахункова лісосіка, яка передбачає заготівлю деревини лише у стиглих деревостанах. Для досягнення рівномірного рівня рубок та збалансування вікової структури пропонується поступово переходити до нормальної розрахункової лісосіки. Розрахунок обсягів рубок головного користування здійснено за господарськими секціями з урахуванням віку стиглості. За базовим сценарієм, загальна площа дубових лісів та їхній розподіл за категоріями лісів передбачалися незмінними. Водночас пропонується поступово замінювати паростеві дубові насадження насінними. Для дубової господарської секції експлуатаційних лісів насінного походження нормальна розрахункова лісосіка в першому розрахунковому періоді становить 2331,0 га, 1-ша вікова – 2790,3 га, 2-га вікова – 3275,3 га, а раціональна розрахункова лісосіка – 3147,1 га. Раціональна розрахункова лісосіка через виражену нерівномірність у розподілі деревостанів за класами віку досягає свого максимуму (4170,7 га) у п’ятому розрахунковому періоді, після чого суттєво зменшується – до 1115,8 га. Тому, для досягнення рівномірного рівня заготівлі та більш збалансованої структури за віковими групами, пропонується перейти до нормальної розрахункової лісосіки, починаючи з третього розрахункового періоду. У лісах з обмеженим режимом лісокористування для дубових насаджень насінного походження IIІ класу бонітету та вище розрахункова раціональна розрахункова лісосіка становить 366,2 га, нормальна розрахункова лісосіка – 1174,9 га. З п’ятого розрахункового періоду можливе використання нормальної розрахункової лісосіки. У дубовій господарській секції експлуатаційних лісів вегетативного походження II класу бонітету та вище раціональна розрахункова лісосіка становить 316,5 га, нормальна розрахункова лісосіка – 365,4 га. Починаючи з третього розрахункового періоду, можна використовувати нормальну розрахункову лісосіку з поступовим вирівнюванням вікового розподілу. Для інших категорій лісів, що включаються до розрахунку рубок головного користування, відповідні значення становлять 1174,4, 418,7, 838,9 та 366,2 га відповідно. Пропонується встановити вік рубки дубових насаджень насінного походження в експлуатаційних лісах I класу бонітету і вище на рівні 131–140 років, а для дубових насаджень вегетативного походження II класу бонітету і вище – на рівні 91–100 років. Це сприятиме покращенню розмірної та якісної структури насаджень, підвищенню їхніх екологічних і захисних функцій, прискоренню вирівнювання вікової структури в дубових лісах.