Фітоценотична структура лісових угруповань за участю сосни звичайної (Pinus sylvestris l.) в Українських Карпатах - Pogribnyy, О.; Soroka, М.; Zayachuk, V. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
На закладених постійних пробних площах деревостанів сосни звичайної проведено детальні геоботанічні описи. Для всіх виявлених видів рослин встановлено показники домінування та величини проективного вкриття. Встановлено основні риси поширення сосни звичайної та виявлено, що у межах одного типу лісорослинних умов формується кілька різних за складом та структурою фітоценозів за участю Pinus sylvestris. У результаті геоботанічних досліджень осередків зростання Pinus sylvestris в Українських Карпатах виявлено 30 угруповань з участю сосни звичайної різного складу та структури. Досліджено фітоценотичну структуру лісів з участю сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) на основі домінантної класифікації рослинності та укладено їх класифікаційну схему. Відповідно до побудованої схеми, всі ліси за участю Pinus sylvestris поділено на три блоки: чисті соснові ліси, соснові ліси з домішкою Picea abies та соснові ліси з домішкою Betula pendula. Встановлено, що ліси за участю сосни звичайної в Українських Карпатах мають полігенетичне походження, оскільки мають значне типологічне, ценотичне та біотичне різноманіття.