Критична щільність популяцій комах-листогризів на дубі звичайному (Quercus robur) та ясені звичайному (Fraxinus excelsior) у Лівобережному Лісостепу - Meshkova, V.L.; Berezhnenko, Zh.I.; Kukina, O.M. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Рівень пошкодження дерев комахами-листогризами залежить від виду шкідника, його кормової норми, щільності популяцій і маси листя на дереві.Критичною називається щільність популяції комах, за якої пошкоджується 100 % маси листя на дереві. Її визначають діленням маси листя на дереві на кормову норму личинок. Маса листя залежить від кормової породи, діаметра й висоти дерева, а також від регіону та початкового санітарного стану дерева. Раніше ми описали подібний підхід до прогнозування пошкодження листя дуба звичайного (Quercus robur L.) комахами з родин Tortricidae, Geometridae, Orgyidae, Arctiidae. Ці комахи пошкоджують також інші види дерев, зокрема ясен звичайний (Fraxinus excelsior L.), який часто росте разом із дубом у лісах і лісових смугах.Метою цього дослідження було оцінити й порівняти критичну щільність популяцій зимового п’ядуна (Operophtera brumata L.: Lepidoptera, Geometridae), глодової листовійки (Archips crataegana Hb.: Lepidoptera, Tortricidae) та американського білого метелика (Hyphantria cunea Drury: Lepidoptera, Arctiidae) на дубі звичайному (Quercus robur) та ясені звичайному (Fraxinus excelsior) різного санітарного стану.Критичну щільність личинок 1-го віку досліджуваних видів комах на одному дереві оцінювали шляхом ділення маси листя дерев заданих висоти (20 м) та діаметра (20 см) на кормову норму.Оскільки кормову норму виражають у свіжій масі споживаного листя, а масу листя на дереві – у сухій масі, розрахунки здійснювали для різних варіантів вмісту сухої маси в листі (50% – для дуба та ясена, 43% – для дуба та 35% – для ясена). Припускали, що маса листя дерев II, III і IV категорій санітарного стану становить 0,8; 0,4 і 0,16 від фітомаси листя дерева I категорії санітарного стану.За однакового вмісту сухої маси листя критична щільність популяції H. cunea у 7,7 та 8,8 разу менша, ніж O. brumata та A. crataegana відповідно. За фактичного вмісту сухої маси у листі (43 та 35 % для дуба та ясена відповідно) критична щільність популяцій усіх проаналізованих комах у 1,8 разу більша для дуба, ніж для ясена. Критична щільність популяцій комах-листогризів на здоровому дереві у 1,25; 2,5 і 6,25 разу більша, ніж на деревах II, III і IV категорій санітарного стану. Описано алгоритм практичного застосування цього підходу для прогнозування загрози для насаджень (очікуваної дефоліації, %).