Динаміка вмісту 137Cs у компонентах раціону диких ратичних тварин у лісах Житомирського Полісся - Krasnov, V.; Gulyk, I. (Наукові праці Лісівничої академії наук України, 2015)
Наведено результати визначення питомої активності 137Cs у тих частинах деревних порід, чагарників, чагарничків і грибів, які є основним кормом для козулі європейської у лісах Житомирського Полісся. Визначено основні «критичні» періоди протягом року, які характеризуються найвищими рівнями вмісту радіонуклідів у кормах і в організмах дикого кабана і козулі європейської. Для всіх досліджуваних видів рослин, що входять до складу раціонів дикого кабана та козулі європейської, характерні значні сезонні коливання концентрації 137Сs у різних органах рослини, які можуть використовувати як корм тварини (коренях, річних пагонах, листі), а також у частинах органів (верхня, середня та нижня частини пагона). В осінній та весняний періоди виявлено підвищену концентрацію 137Сs у верхівках пагонів та коренях рослин. Влітку найбільшу активність 137Сs зафіксовано у надземній фітомасі. Представлено сезонні коефіцієнти переходу 137Cs з ґрунту в корма дикого кабана та козулі європейської у «критичні» періоди радіоактивного забруднення їх організмів. Запропоновано заходи щодо оптимізації термінів відстрілу диких ратичних тварин.